Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Yayıncılık Zirvesi, yayıncılığın geleceğini ve karşılaştığı zorlukları ele aldı. Zirvenin "Babıali'den Günümüze: Türkiye'de Matbuat Dünyasının Dönüşümü" oturumu, tarihi Rami Kütüphanesi'nde gerçekleştirildi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Genel Sekreteri Erdal Cesar'ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, sektörün önde gelen isimleri bir araya geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, Basın Yayın Birliği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Dr. İsrafil Kuralay, sahaf Emin Nedret İşli, Pınar Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Cevat Özkaya ve Turkuvaz Dergi Grubu Direktörü Mustafa Akar, yayıncılığın geçmişinden bugüne geçirdiği evrimi ve geleceğini değerlendirdiler. Oturumda, dijitalleşmenin etkisi, sektördeki yeni fırsatlar ve etik konular da masaya yatırıldı.
Babıali'den Günümüze Yayıncılık Tarihi
Taner Beyoğlu, konuşmasında yakın zamanda kültürel mirasın derlendiği "kültür hazinesi" projesinden bahsetti. Derleme kütüphanelerine ulaşamamış eserlere "derlenme kaçağı" dendiğini belirten Beyoğlu, yayınlanan eser sayısındaki artışa bağlı olarak derleme kaçağı oranının azaldığını ve bu yıl 119 bin kitap ve süreli yayının derlenerek rekor kırıldığını duyurdu. Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan süreçte, dijitalleşmenin yayıncılığa olan etkisini değerlendiren Beyoğlu, müteferrika ve milli dijital kütüphane projelerinden de bahsetti. Gençlerin sektöre kazandırılması için düzenledikleri yayıncılık fikir maratonu hakkında bilgi veren Beyoğlu, bu maraton sayesinde ortaya çıkan fikirlerle sektörün yapısal sorunlarının çözülmesi ve eserlere erişimin kolaylaştırılması için projeler hayata geçirildiğini vurguladı. Bu projelerin, yayıncılık sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamak ve geleceğe yönelik planlamalar yapmak için önemini dile getirdi.
Değişen Yayıncılık Dünyası ve Kaybolan Meslekler
Sahaf Emin Nedret İşli, Rami Kütüphanesi'nde düzenlenen sergide 1729 yılından günümüze kadar uzanan Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi yayınlarını sergilediklerini belirtti. Yayıncıların bastıkları kitapların kataloglarını ve yayıncılık malzemelerini de sergilediklerini ifade eden İşli, Babıali tarihiyle ilgili görsel sunumlar eşliğinde bir seçki sundu. Ahmet Mithat Efendi gibi önemli şahsiyetleri ve Babıali'nin tarihini anlattı. Cağaloğlu ve Babıali'nin hikayelerini anlatan "İstanbul'un Kültürel Yüzü: Cağaloğlu, Sultanahmet, Beyazıt" kitabını yayınladıklarını belirten Dr. İsrafil Kuralay, kitabın önemli bir kaynak olduğunu vurguladı. Cevat Özkaya, yayıncılığın değişimini ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri örneklerle açıklayarak dünden bugüne yayıncılıktaki gelişmeleri özetledi. Mustafa Akar ise Türk dergiciliğinin gelişimini ve geleceğini ele aldı.
Zirvenin Diğer Oturumları ve Etkinlikleri
Türkiye Yayıncılık Zirvesi'nde, "Küresel Yayıncılığın Geleceği: Hegemonya, Etik ve Yeni Anlatılar", "Dijitalleşen Yayıncılık ve Okuma Kültürünün Geleceği", "Kültürel Diplomasi Aracı Olarak Yayıncılık", "Kamu Yayıncılığının Dünü, Bugünü ve Geleceği", "21. Yüzyılın Çocukları İçin Yazmak: Çocuk Yayıncılığında Yeni Yönelimler", "Yayıncılıkta Sınırları Aşmak: Erişilebilir Yayıncılık", "Dijital Dönüşümün Odağında Kitabın Endüstrisi" ve "Türkiye'de Yayıncılığın Hafızası: Tanıklıklar" başlıklı oturumlar da düzenlendi. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Türkiye'de yayıncılığın tarihini görsel malzemelerle anlatan bir sergi de ziyaretçilere sunuldu. Zirve kapsamında düzenlenen "Yapay Zekayla Çocuk Hikayesi Yazımı Atölyesi"nde katılımcılar yapay zeka destekli araçları kullanarak hikaye yazma ve görsel oluşturma deneyimini yaşadılar ve eğitim sertifikaları aldılar.